Land art i Lönnparken sommaren 2024

Land art är temporär eller förgänglig, platsspecifik konst, både verk som skapas av material som finns på platsen (jordkonst) och verk som monteras på plats i ett landskap.

Föreningen Konstkraft genomförde för andra året i rad, tillsammans med gästkonstnärer, ett gemensamt projekt med installationer i naturen.

Den här gången arbetade vi i en park där det tidigare fanns ett område som kallades Kolbotten, nu en lönnpark vackert belägen mitt emot herrgården, mellan Vallonsmedjan, Sadelmakarlängan och Spruthuset.

Från att ha arbetat med Land art 2023 på en skogsstig runt herrgårdsområdet flyttade vi nu närmare herrgården, med de utmaningar som det innebar: stora öppna ytor, många olika sorters besökare och parkskötsel med allt vad det innebär.

För att kunna samverka på bästa sätt med platsen för projektet fick vi en historisk introduktion av Bengt Lindholm, verksamhetschef för Stiftelsen Österbybruks herrgård, en av föreningens samarbetspartners. Bengt berättade om järnbrukets historia med dess ägare och hur parkerna vuxit fram. Den stora herrgårdsparken ritades av Hårleman i barockstil på 1700-talet, och dess struktur finns fortfarande bevarad 30 centimeter under marken – något som kan ses med geoteknisk utrustning.

Därefter mötte vi Stefan Skoglund från föreningen Natur och Kultur i Dannemorabygden, vår andra samarbetspartner i detta projekt. Tillsammans åkte vi med den lilla återuppbyggda linfärjan till en återställd udde bredvid herrgården. Vi promenerade runt och fick lära oss mer om den människoskapa miljön i parkområdet, med dess ensidiga växtutbud. Spännande var också att höra om de 300 år gamla hamlade lindarna i herrgårdsparken, som kan härbärgera ett stort antal insekter och fåglar.

Under 2024 deltog åtta konstnärer, som fick ersättning för sitt arbete under tre dagar med bidrag från Kultur och fritid i Östhammars kommun samt Region Uppsala. Gästkonstnärerna var Valter Johansson och Daniel Nordin från konstnärsföreningen Himlavalvet i Gävle samt Maria Lewis, verksam i Gävle. Från Konstkraft deltog Ulla Hägglund, Johanna Lundin, Barbro Paulsson-Weaver, Karin Grönberg och Katarina Persson.

Projektets totalt 14 konstverk kommer att fanns till beskådan under sommaren och tages bort till hösten 2024. Tanken är att projektet ska bli årligen återkommande, och vi söker hela tiden nya möjligheter att hitta samarbeten och långsiktig finansiering.

Konstkraft har alltid, under sina 20 år, vid evenemang, workshops och utställningar bjudit in utomstående gästkonstnärer för att vitalisera, förnya och skapa större nätverk runt föreningen och konstlivet i Österbybruk.

Publicerat den